Намерението е да се постигне споразумение в следващите три седмици по новия трети пакет финансова помощ за Гърция, съобщава електронното издание нюз.ин, цитирано от БТА.
Новото финансиране на Гърция се планира да достигне до 86 млрд. евро.

Очаква се европейските екипи да бъдат последвани и от представители на Международния валутен фонд (МВФ), чието пристигане в Атина все още е неясно.
МВФ очаква от Атина специална покана, в която да бъде уточнено дали Гърция иска да продължи съществуващата програма, която изтича през март 2016 г., или се застъпва за нова кредитна програма.

Присъствието на МВФ на преговорите с Гърция по новата спасителна програма е предвидено в устава на Европейски стабилизационен механизъм. Това бе споменато и на срещата на върха на еврозоната на 12 юли.

Целта е новите преговори да приключат до 12 август, така че споразумението за новия заем и новия меморандум да бъдат одобрени преди 18 август от Еврогрупата и националните парламенти на страните от еврозоната.
Това ще позволи на Гърция да получи 5 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм, за да погаси стари задължения към ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро.
 
Ако до 20 август няма споразумение, Гърция може да получи мостов заем от Европейския стабилизационен механизъм.

Стремежът на гръцкото правителство е новите мерки, изискани от кредиторите да не бъдат подложени на гласуване преди 20 август, когато се очаква получаването на първия транш от заема от Европейския стабилизационен механизъм.

Според гръцки правителствени източници първоначалните цели на проектопрограмата за първичен бюджетен излишък от 1 на сто от БВП през 2015 г., 2 на сто през 2016 г. и 3 на сто през 2017 г. са били изоставени и единствената цел, която сега останала е тази за бюджетен излишък от 3,5 на сто от БВП през 2018 г.

Наред с това критично се очаква да бъде договарянето на гръцките власти с Европейския стабилизационен механизъм във връзка с новото кредитно споразумение за страната на стойност до 50 млрд. евро.

В това споразумение следва да бъде посочено по какъв начин ще бъдат разпределени тези пари и какво ще е предназначението им, тоест каква част от тях ще отидат за подпомагане на гръцките банки и каква ще е ролята на новия приватизационен фонд в заемната схема.

Правителствени източници в Атина смятат, че за да бъде изработено това кредитно споразумение до 20 август, ще трябва да е ясно какви са капиталовите нужди на гръцките банки.

Гръцките вестници цитират Института за икономически и индустриални изследвания (ИОВЕ), който алармира за очаквана за тази година рецесия от 2-2,5 на сто.

Институтът предупреждава, че инвестициите са намалели и не е изключено да паднат още.