"Ние изоставаме в производството и най-напред мислим за вътрешното потребление", отбеляза Рохани в интервю пред руския телевизионен канал "Росия 1", цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

Европейският съюз тихомълком засилва неотложността на план за внос на природен газ от Иран на фона на затоплянето на отношенията с Техеран, докато в същото време охладняват връзките с водещия доставчик на газ Русия, заяви през септември източник от ЕК.

Иран има вторите по големина газови резерви в света след Русия.

"Периодично имаме проблеми през зимата и тогава, както знаете, имаме много купувачи, клиенти около себе си (...) Всичките ни съседи на изток, запад и юг искат да купят газ, който тепърва трябва да произведем", посочи президентът.

В момента Русия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС, покривайки една трета от търсенето, възлизащо на 80 милиарда долара годишно.

ЕС наложи санкции на Москва заради украинския конфликт, засилвайки нуждата да бъде получаван газ от другаде, напомня Ройтерс.

"Днес условията не са такива, при каквито всеки си мисли, че ако утре Русия спре газовите доставки, то този газ ще бъде доставян от Иран", коментира Рохани.

"Нашето производство все още е далеч от този етап", добави той.

Иран, който трябва да се снабди с голяма газопроводна инфраструктура, отдавна лобира за изграждането на специален газопровод, който да свързва огромното му находище "Южен парс" с европейските потребители - т. нар. Персийски газопровод, допълва Ройтерс.