Германски съд наложи наказание от 14 месеца условно лишаване от свобода и глоба от 250 000 евро на 84-годишен мъж заради незаконно притежаване на оръжия, включително танк "Пантера", артилерийско оръдие и друго военно оборудване от Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Съдът в град Кил също така постанови мъжът да продаде или дари в следващите две години 45-тонния танк и оръдието на музей или на колекционер, допълва БТА.

Властите са открили незаконния оръжеен арсенал при акция през 2015 г. по разследване във връзка с нелегална търговия на произведения на изкуството от епохата на нацизма.

При разследването са били открити две бронзови статуи на коне, които някога са стояли пред канцлерството на Адолф Хитлер.

Те са били притежавани от друг човек.

При обиска на имота на подсъдимия в северната част на Германия също така са били иззети картечници, автоматични пистолети и над 1000 единици боеприпаси.

Според местни медии мъжът не е криел своята оръжейна колекция и дори е изкарвал танка при тежки зимни условия, за да разчиства снега.