Това стана малко след пристигането му в Абуджа, в Нигерия, където участва в среща на върха на 8-те мюсюлмански държави в развитие, предаде Франс прес, на която се позова БТА. В Нигерия Ахмадинеджад беше посрещнат много сърдечно.

"САЩ се самопровъзгласяват за господар на света и целият свят трябва да знае, че всяка самопровъзгласила се власт е всъщност диктатура", подчерта иранският президент.

"Ерата на тази диктатура приключи", допълни той, а после призова да се прекратят страданията на палестинския народ. - "Ще сложим край на страданията на народа на Палестина. Палестинските бежанци ще се върнат в родината си и скоро ние ще отпразнуваме нашата победа", заяви Ахмадинеджад, имайки предвид палестинците, превърнати в изгнанници при създаването на Израел на 15 май 1948 г. и заради последвалата израело-арабска война.

Групата на 8-те развиващите се мюсюлмански икономики е наричана Д-8 (по английското съкращение за Развиващите се 8). Тя е създадена през 1997 г. Седалището й е в Истанбул. В нея влизат Бангладеш, Египет, Индонезия, Иран, Малайзия, Нигерия, Пакистан и Турция,чието общо население е от 930 милиона души. Организацията си е поставила за цел да насърчи икономическото сътрудничество и солидарността между членуващите в нея страни.