Задържането на кораба на 28 април вечерта в Персийския залив е свързано със съдебно дело от 2005 г. заради неприбран товар от Дубай, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на компанията, пише БТА.

Процесът се е проточил и "Мерск" се е съгласила да плати 163 000 долара след последното съдебно решение.

Фирмата подчертава, че е била наясно с тази сума, но допълва, че едва днес е научила, че има и ново съдебно решение, според което, тя трябвало да плати 3,6 милиона долара.

"Тъй като ние не разполагаме с подробности за това решение, ние не можем да го коментираме, нито към този момент да правим спекулации за вариантите, с които разполагаме", посочва датската компания.

Капитанът на кораба е български гражданин.
Корабът се намира в пристанище "Шахид Бахонар" в "Бандар Аббас", всичките 24-ма души (граждани на различни държави) на борда са в отлично здравословно състояние. Според иранската държавна телевизия сред членовете на многонационалния екипаж има и българи.

"САЩ искат да помогнат по дипломатически път за освобождаване на кораба", каза по-рано говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

По силата на договор за свободна асоциация с Маршаловите острови (под чийто флаг плава кораба) САЩ отговарят за въпросите, свързани с отбраната и безопасността на тихоокеанската островна държава, включително за съдовете, плаващи под неин флаг.