Това обяви началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Николай Макаров, цитиран от световните агенции, на които се позова БТА.

"Бе взето решение да не се доставят ракети С-300 на Иран, защото те несъмнено попадат под санкциите" на ООН, заяви генерал Макаров пред руските информационни агенции.
"Държавното ръководство взе решението да спре процеса на доставка и ние го прилагаме", добави началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили.

На въпрос дали договорът за доставка на тези оръжия ще бъде анулиран генерал Макаров отговори: "Ще видим, зависи от поведението на Иран."

Това е първи случай, когато високопоставен руски официален представител заявява, че ракетите земя-въздух С-300 са включени в санкциите на ООН, приети в началото на юни срещу Иран заради спорната му ядрена програма. Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и тогава гласува в подкрепа на тези санкции въпреки връзките си с Техеран в икономическата и енергийната област, отбелязва Франс прес.

По-късно ИТАР-ТАСС съобщи, като цитира пресслужбата на Кремъл, че президентът на Русия Дмитрий Медведев е подписал указ за забрана на продажбата на Иран на зенитни ракети С-300 и други видове съвременно оръжие.
С указа "За изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 1929 от 9 юни 2010 г." се забранява транзитното прехвърляне през територията на Русия (в това число с въздушен транспорт), изнасянето от територията на Русия към Иран и предаването на Иран извън границите на Русия с използването на морски и въздушни съдове под държавния флаг на Русия на всякакви бойни танкове, бронетранспортьори, артилерисйки системи с голям калибър, бойни самолети, вертолети, военни кораби, зенитни ракети С-300 или материални части, свързани с изброените оръжия, вкл. резервни части.

Договорът за доставка на руски мобилни противовъздушни системи С-300 на Иран бе подписан преди две години. Няма официално съобщение за стойността му, а единствено се споменава сума от порядъка на "стотици милиони долари", отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Русия обаче така и не осъществи доставката, оправдавайки се с технически проблеми.
Въпреки отказа на Русия обаче, неотдавна се разбра, че Иран се е снабдил с 4 ракетни комплекса C-300.