Регионалното правителство, с масова народна подкрепа, иска да организира референдума на 9 ноември.

След почти девет часа дебати късно снощи депутатите отхвърлиха с 299 срещу 47 гласа и двама въздържали се искането на каталонския регионален парламент да му бъде прехвърлена компетенцията да организира допитването.

Президентът на Каталония Артур Мас каза, че няма се откаже от плановете за референдум за независимост през ноември.

"Те се страхуват от вота на каталонския народ", заяви Мас в реч по телевизията веднага след преброяването на гласовете.

"Някои биха искали да представят това като край на въпроса, но аз, като президент на Каталония, им казвам, че това не е точка. Каталонските институции ще проучат законовите рамки, за да намерят начин да осъществят тази консултация", предупреди Мас, цитиран от Ройтерс и БТА.

Премиерът консерватор Мариано Рахой повтори по време на дебатите, че просто е невъзможно да се разреши подобен вот, забранен от конституцията.
"Вратата е широко отворена за тези, които не са доволни от нещата, каквито са сега: Започнете с реформиране на конституцията", каза той.

Каталонският депутат Хоан Ерера заяви, че отказът на испанските депутати само ще задълбочи разцеплението, защото на каталонците не се разрешава да упражнят правото, което според тях им се полага, да решават бъдещето си.

"Може би вярвам повече в Каталония, отколкото вие. Обичам Каталония като своя", каза Рахой.

"Заедно побеждаваме, но разделени губим. Това не е просто въпрос на закон, а на чувства. Не мога да си представя Испания без Каталония или Каталония вън от Европа", заключи премиерът.