Предупреждението идва ден преди вота, който трябва да се проведе в неделя и в рамките на който каталонците са призовани да се произнесат за независимостта на испанската автономна област Каталония, предаде AFP, цитирана от БТА.

Това, което ще се случи утре, може да бъде наречено по всякакъв начин, но то не е нито референдум, нито допитване. Дори няма да го квалифицирам. Това, което е сигурно обаче, е, че то няма да има никакво последствие”, заяви Рахой пред членове на неговата партия в Касерес.

Докато съм премиер, конституцията ще бъде спазвана и никой няма да разруши единството на Испания”, посочи още Рахой.

В неделя въпреки решението на конституционния съд и съпротивата на правителството в Мадрид в Каталония ще се проведе символично допитване до местните жители с въпрос дали искат областта да се отдели от Испания и да бъде независима държава.

Артур Мас отново призова каталонците да гласуват в допитването за независимостта

Лидерът на испанската автономна област Каталония отново призова жителите на региона да участват в символичното гласуване за независимостта.

"Неделя ще бъде голям ден", заяви Мас.

В отговор на въпрос за евентуалното възпрепятстване на гласуването от прокуратурата и полицията в Каталония, той предупреди, че „всяко неуместно действие ще представлява пряка атака срещу демокрацията” и „основните права”.