Испанският сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се". Това стана малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима.

Така Мадрид налага централната власт над самоуправлаващата се област.

Преди гласуването испанският премиер Мариано Рахой поиска директно управление на Каталуния заради разрастващата се криза. Той поиска от депутатите да одобрят предложените от кабинета му мерки за намиране на изход. Сред тях са отстраняване на каталунския премиер Пучдемон от поста и регионални избори в рамките на шест месеца.

"Ако Сенатът реши, отговорността за разпускането на каталунския парламент ще е на министър-председателя на Испания, който трябва да свика избори в рамките на шест месеца. Волята ми е тези избори да са възможно най-скоро. Освен това искаме да отстраним председателя на каталунското правителство", каза Рахой в сената.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят Мариано Рахой да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие.

"Призовавам всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще възстанови законността в Каталуния", написа Рахой в Туитър минути след спорното гласуване в каталунския парламент, което вероятно ще бъде обявено за незаконно от централните власти.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон също призова поддръжниците си да „продължат“, да поддържат инерцията си по мирен път, след като Мадрид взе решение за налагането на директно управление в Каталуния.

"Ще трябва да поддържате инерцията на тази страна в следващите часове, особено що се отнася до мира, гражданската отговорност и достойнството“, заяви Карлес Пучдемон пред каталунски депутати и симпатизанти.

Мадрид в действие

Испанският премиер свика извънредно заседание на правителството тази вечер.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу обявяването на независимостта на Каталуния. Прокуратурата и другите заинтересувани страни имат три дни, за да представят своите становища по въпроса.

Испанският генерален прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата.

Генералният прокурор проучва дали обвиненията да бъдат отправени само срещу каталунското правителство, включително премиера на автономната област Карлес Пучдемон и вицепремиера Ориол Жункерас, или да засягат също така членове на ръководството на каталунския парламент и депутати, заяви говорител на прокуратурата.

По думите му обвиненията може да бъдат повдигнати още в понеделник. Испанското законодателство предвижда наказание до 25 години затвор за бунт, с по-леки присъди, ако бунтът не е довел до насилие.