За намирането му, италианските власти са се позовали на показания на покаяли се мафиоти и на журналистически репортаж, предаде БНР.

Сметището е около 25 хектара, с дълбочина до 9 метра и се предполага, че в него има близо 2 милиона кубически метра токсични отпадъци. Това показват резултатите от първите разкопки, които се осъществяват по искане на прокуратурата.

Намерени са индустриални отпадъци от различно естество и химически остатъци не само от италиански, но и от чуждестранен произход. Земната повърхност е с неестествени цветове от червен, син и сив оттенък.

Незаконното депо се е ползвало от 30 години насам до към 2003 година. Според специалисти, то е било изкусно замаскирано като нива. Намира се в така наречения зона „Земя на огньовете” в област Кампания между Неапол и Казерта.

Там местната мафия печели от противозаконен бизнес с преди всичко токсични отпадъци, чиято нормална обработка е твърде скъпа.

Нарича се „Земя на огньовете”, защото поради токсините и химическите реакции, теренът дими или боклукът се изгаря, което води до сериозен екологичен и здравословен проблем за близо 2 милиона жители.

Покаяли се мафиоти са признали за още над 50 незаконни сметища.