Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган получава 42,8% или 265 места в 550-местния парламент, сочат данните при преброяването на 80% от бюлетините. Това съобщи Централната избирателна комисия на Турция, на която се позова БГНЕС.

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата.

Основната опозиционна партия - Народно-републиканската, взима 24,2 процента. Националистическата партия на Девлет Бахчели печели 17 процента, а прокюрдската партия на Селяхетин Демирташ получава 10,5 процента.

Макар и спокойна, обстановката в Турция в изборния ден се характеризираше със засилено полицейско присъствие. Най-осезаемо то беше в югоизточната част на страната, където мнозинството е съставено от местни кюрди, предаде БНР.

На места се стигна до сблъсъци, като този в района на град Еюбие, където привърженици на различни политически партии в Турция се сблъскаха, спорейки за бъдещето на страната.

Ситуация в цяла Турция по време на предизборната кампания беше много напрегната. Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи, че е задържан и извършителят на атентата в Диарбекир, който взриви две бомби на централния площад в града преди два дни, като по време на този много сериозен инцидент загинаха 2 души, а 100 бяха ранени.

Залогът за управляващата вече 13 години консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието е дали ще успее да получи необходимия брой гласове, за да може да продължи да управлява самостоятелно съседна Турция и също така дали ще може да прокара поправките в Конституцията на страната, които да я превърнат в президентска република.

Залогът е голям и за президента-консерватор Реджеп Таийп Ердоган, който настоява страната му да тръгне по нов път на развитие.