Частната лаборатория в английския град Уулвърхямптън, която е разследвана за повече от 40 000 фалшиви отрицателни резултати от PCR тестове за Covid-19, не е била напълно упълномощена да извършва подобна дейност, както твърдят представители на правителството, съобщи вестник "Гардиън", цитиран от БНР.

Води се разследване след информацията, че хората са получили отрицателни PCR тестове, след като преди това са дали положителни антигенни проби.

Независимата служба за акредитация на Обединеното кралство /UKAS/ заяви за "Гардиън", че нито Immensa Health Clinics, нито посестримата ѝ - лаборатория Dante Labs, някога са били одобрени от нея да извършват PCR тестове и че службата е информирала Министерството на здравеопазването, че всякакви други твърдения са неверни.

Британската агенция за здравна сигурност оповести в петък, че прекратява дейността на лабораторията Immensa, докато се води разследване защо 43 000 души са дали отрицателни PCR тестове, след като преди това те са имали положителни антигенни проби.

Предполага се, че в резултат на това тези хора, които би трябвало да се доверят на по-принцип по-прецизните PCR тестове, може би са станали неволни разпространители на вируса. Сега обаче от UKAS заявиха, че двете лаборатории не са получавали необходимото им пълномощно, което се издава като доказателство, че те покриват минималните стандарти за извършване на подобна дейност.

Компаниите имат нужда от сертификат или да са в процес на кандидатстване за него, ако искат да извършват тестове за Covid-19. До момента службата е получила повече от 500 молби от частни фирми за извършване тестове. Одобрението става в три кръга. 400 от тези фирми са преминали във втория кръг, 255 са достигнали до третия кръг, а 191 са били напълно одобрени и са получили сертификати.