Това заяви българският външен министър Николай Младенов в интервю за израелския вестник "Джерузалем пост". Той бе на двудневна визита в Израел на 29 и 30 юни.

При посещението си в Израел Младенов направи изключително дружелюбни коментари към еврейската държава в момент, в който нормата на поведение към Израел е по-скоро засипване с критики, отбелязва вестникът.
"Според мен приятелите са за това - да бъдат заедно със своите приятели дори когато те имат неприятности", заяви министърът.

Според него Израел трябва да се постарае повече, за да обясни позицията си пред Европа.
"Това е една от причините да дойда тук. Исках да се запозная на място - след цялата история с флотилията - с гледната точка на израелското правителство и изхода от ситуацията, която то си представя", добави той.

На въпроса дали колегите му в ЕС разбират добре срещу какви предизвикателства е изправен Израел, Младенов отговори: "Не винаги, не. Откровено казано - не. Мисля, че в Европа понякога сме склонни да опростяваме нещата твърде много, може би защото войната, конфронтацията и тероризмът не са ежедневна заплаха за мнозина европейци".
Той обаче подчерта, че е важно да се вземат предвид и трудностите, които изпитват палестинците.

Според министъра промяната в политическия курс на Анкара при Реджеп Тайип Ердоган към по-значима роля в Близкия изток не е свързана с някакво чувство на отхвърляне от страна на ЕС.
"Мисля, че отношенията между Европа и Турция са много здрави и ще продължат да бъдат такива, защото Турция е един от най-фундаменталните ни партньори. Бих искал да видя повече координация между действията на Европа и Турция в региона, за да не се окаже в някой момент, че вървим в различни посоки", заяви Младенов.
Според него Турция е реагирала "леко пресилено" на случката с хуманитарната флотилия.
"Не съм сигурен до каква степен това е в интерес на палестинците", отбеляза той. 

Външният министър се измъкна от въпроса дали смята израелската морска блокада на ивицата Газа за легитимна, като отговори, че това е решение, което Израел е трябвало да вземе с оглед на своята сигурност. Той обаче отбеляза, че трябва да се позволи вносът и износът на стоки, за да се развие местната икономика.

Младенов избегна директен отговор и на въпроса дали Израел се е обърнал към България с молба да извърши ученията на бойната си авиация в българското въздушно пространство, след като Турция отмени уговорката да предостави своето небе. Той заяви, че България и Израел си сътрудничат чудесно в областта на сигурността и отбраната и че по-рано тази година са подписали меморандум за сътрудничество. Запитан дали той включва споразумение за извършване на учения на израелските ВВС, Младенов отвърна: "Предполагам, че включва доста неща", отбелязва още в. "Джерузалем пост".