Това става за пръв път след капитулацията на Токио във Втората световна война. Актът за капитулация бе подписан на 2 септември 1945 г.

Новите законопроекти дават на Япония право да използва "минимално необходимата" сила, ако бъде нападната държава, с която Токио е в близки отношения.
Не се уточнява за кои държави става дума, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Отпадат и географските рамки - по-рано бе разрешено да се използват японските въоръжени сили само при т. нар. извънредни обстоятелства в самата Япония и в съседни територии.

Освен това законопроектите разрешават на японските войски да осигуряват логистична подкрепа, включително с боеприпаси, на чуждестранни армии в рамките на операции, одобрени от ООН.

Предложенията за промени предизвикаха масови демонстрации и протестни митинги днес в Токио.
Край резиденцията на премиера в центъра, до сградата на парламента и в оживени столични търговски райони се събраха много демонстрации и митинги.

"Няма да позволим да ни въвлекат във война", "Да защитим мира", "Нека запазим мирния дух на нашата конституция!", пишеше на плакатите.

Според данни от анкета, огласени тази седмица от телевизия Ен Ейч Кей, 49 на сто от японското население не са наясно с естеството на предлаганите промени в отбранителната политика.
Петдесет на сто са против разширяване на военната роля на Япония в рамките на съюза й със САЩ.

Без съмнение обаче новите законопроекти ще минат лесно през парламента, тъй като управляващите - Либерално-демократическата партия и центристката "Нова комейто", имат мнозинство и в двете камари, добавя ТАСС.

Връзките на Япония със съседните държави са повлияни от спомена за злодеянията на имперските войски по време на частичната окупация на Китай (1931-1945 г.) и колонизацията на Корейския полуостров (1910-1945 г.).
Ново напрежение между двете страни породи през 2012 г. осъществената от Токио национализация на островите Сенкаку в Източнокитайско море.
Япония ги управлява отдавна, но Китай, който ги нарича Дяоюй, има претенции към архипелага.

Миналия ноември бе първата официална среща между китайския президент Си Цзинпин и японския премиер Шиндзо Абе в Пекин.
Това бе и знак за затопляне в двустранните отношения.

Малко след това китайският президент Си Цзинпин призова Китай и Япония да оставят настрана омразата, но да не забравят историята.