Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че ислямистите контролират почти напълно административния район, където са базирани местните власти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джихадистите са превзели централата на кюрдските сили за самоотбрана, допълни СЦНЧП, цитиран от Франс прес.

Над 12 000 души може да бъдат убити, ако екстремистите от "Ислямската държава" превземат Кобане и се придвижат към турската граница, предупреди специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура.
Той добави, че при това положение групировката ще започне да контролира 400 км от сирийско-турската граница.

По думите му понастоящем в града, обсаден от екстремистите през последните три седмици, където се водят яростни улични боеве, са останали между 500 и 7000 цивилни, предимно старци. Още между 10 000 до 13 000 души са избягали и се намират между града и турската граница, предадоха ТАСС и Ройтерс, на които се позова БТА.

Де Мистура призова Турция да позволи на доброволци да влязат в Сирия, за да не допуснат бойци на "Ислямската държава" да извършат клане в града.

"Всеки трябва да направи всичко по силите си, за да не допусне клане в Кобане. Надявам се, че няма да видим как биват обезглавявяни хора", заяви Де Мистура.

Десетки души са загинали, а стотици са ранени при продължаващите вече четири дни размирици в Турция. Гневът на хората бе предизвикан от действията на "Ислямска държава" в Кобане и от бездействието на Анкара, която не се ангажира с активна помощ за сирийските кюрди.