Това твърди полковникът от резерва Анатоли Муравиев, цитиран от вестник "Комсомолская правда", на който се позова и БТА. На 10 април Муравиев, бивш началник на системата за сигурност на военните полети, а сега авиодиспечер на войсковите части, е бил в групата на диспечерите на летище "Северний" в Смоленск, която трябвало да приеме катастрофиралия самолет с полската делегация.
По думите на Муравиев в същия ден на летището трябвало да кацнат още два самолета. Първият - ЯК-40, се приземил успешно, а вторият - ИЛ-76, бил пренасочен към московското летище "Внуково" заради лошата видимост в Смоленск.

"Третият самолет бе президентският Ту-154. Той пристигна по-късно, когато времето започна да се разваля. Отначало направи заход към пистата уверено, без отклонения. След това обаче у диспечерите се появиха съмнения. Ръководителят трикратно издаде команда на екипажа да направи втори кръг, но екипажът не го послуша, въпреки че диспечерите предупредиха, че видимостта е лоша и трябва да се отправи към друго летище. Направен беше един заход, самолетът веднага се разби", заяви Муравиев.

Полски депутат обаче излезе със съвсем различна версия за катастрофата, при която загинаха 96 души, пише вестник "Дейли телеграф". Според Артур Гурски, който е член на партията на Качински "Право и справедливост", руското правителство се е опитало да попречи на президента да дойде на церемонията на 10 април по повод 70-ата годишнина от клането в Катинската гора.

"Една от версиите за случилото се гласи, че самолетът се е приближил към летището четири пъти, защото всеки път руснаците са му отказвали разрешение да кацне. Руснаците искаха да изпратят самолета с президента на летище в Москва или в Минск, като оправдаваха това с няколко будещи съмнение причини: имало мъгла над летището, навигационната система не работела, защото била в процес на обновяване, пистата за кацане на летището била къса", заяви полският депутат.

Руснаците се страхували, че тази церемония щяла да засенчи предходната, състояла се на 7 април, на която присъстваха полският премиер Доналд Туск и руският му колега Владимир Путин. Качински не беше поканен на нея.
"Кремъл може би се е страхувал също и че полският президент, известен с критиките си към Русия, ще използва повода на церемонията в Катин, за да критикува отново Москва, този път за това, че не се е извинила официално за кръвопролитието през 1940 г.", твърди полският депутат.

За нещастие целият този план приключил катастрофално, когато пилотът на президентския самолет направил последен, фатален, опит да кацне на летището в Смоленск, заключава Гурски.