Президентът Обама ще пътува до Краков, за да изрази дълбочината на нашите съболезнования на важен и заслужаващ доверие съюзник и нашата подкрепа за полския народ, от името на американския народ“, се отбелязва в изявление на Белия дом, цитирано от БГНЕС.

Барак Обама ще отпътува за Полша в събота от Вашингтон. Той се завърна в петък от посещение в Чехия, с минута мълчание почете паметта на Качински заедно с лидерите на 47 държави на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон и изрази съболезнования на поляците.

Руският президент Медведев също ще участва в церемонията по погребението на полския президент Лех Качински в неделя в Краков, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.
По-рано Наталия Тимакова, говорителката на Медведев, който присъства на форума в американската столица, заяви, че Медведев може да пътува до Полша за погребението на Качински и съпругата му. “Отчитайки, че това е една ужасна трагедия, не изключвам, че той ще пожелае лично да участва, за да отдаде почит“, заяви говорителката. 

Полската президентска двойка ще бъде погребана в неделя в замъка Вавел в южния град Краков. Криптата на катедралата на замъка е мястото, на което са погребани полски крале, както и бащата-основател на полската република Йозеф Пилсудски, който умира през 1935 г.
Лех Качински и съпругата му, както и представители на полския политически и военен елит, общо 96 души, загинаха при самолетна катастрофа в събота в западния руски град Смоленск.