По данни на австрийската полиция виновният за трагедията е задържан. Полицията все още не е направила официално изявление за обстоятелствата около инцидента.

Местни медии, позовавайки се на очевидци, съобщават, че мъжът съзнателно насочил автомобила си към хората, сред които имало и велосипедисти. След това излязъл от колата и се нахвърлил с нож срещу хората. Очевидци разказват, че пешеходната улица в центъра на Грац мъжът карал своя джип със скорост от 100 км/ч. Медиите съобщават, че сред жертвите в инцидента са велосипедист и мотоциклетист, които били прегазени.

Според първоначални данни сред загиналите е и дете. Някои от ранените са с опасност за живота.

Почти веднага извършителят е бил задържан от полицията, а на място са пристигнали над 50 линейки и 4 хеликоптера. Според Би Би Си част от пострадалите са гледали квалификацията на Grand Prix Австрия на F1 на площада в града. Там е имало събитие, свързано със състезанието. В момента центърът на Грац е напълно отцепен от полиция, започнало е разследване.

Според първоначалните данни нападателят е 26-годишен мъж с австрийско гражданство и босненски произход.

Кметът на града Зигфрид Нагл е станал свидетел на случая, който е видял в огледалото за обратно виждане, докато е шофирал в района.

„Той караше съзнателно към минувачите”, заяви той, цитиран от германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Кметът е призовал оцелелите граждани да се обадят на близките си и да им кажат, че са добре. Местните власти изключват версията за терористичен акт. Според първоначалното разследване извършителят е психично болен