Кибератака с цел откуп парализира мрежите на най-малко 200 компании в САЩ тази вечер, предаде Асошиейтед прес, като цитира компания за киберсигурност, която реагира на инцидента.

Зад инцидента изглежда стои хакерската банда "REvil", която е голям рускоезичен синдикат, специализиран в кибератаките с цел откуп, заяви Джон Хамънд от предприятието за киберсигурност "Huntress Labs" ("Хънтрес лабс"). Той добави, че хакерите изглежда са използвали продукт за управление на мрежи, предоставян от софтуерния доставчик Kaseya, за да провеждат атаката си чрез доставчиците на мрежови услуги.

Kaseya има клиенти на всички равнища, от големите предприятия до дребен бизнес, така че в крайна сметка това нападение може да засегне всякакви предприятия, предупреди Хамънд в Туитър.

Подобни кибератаки обикновено използват широко използвани програми и разпространяват зловреден софтуер с автоматичните ъпдейти.

Засега не е ясно колко или кои потребители може да са засегнати, но Kaseya вече призова потребителите си в изявление на сайта си незабавно да спрат сървърите, използващи компрометирания продукт. Софтуерната фирма подчерта, че кибератаката е засегнала "малък брой" от клиентите й.

Хакерите искат откуп от 44,9 милиона долара, съобщава агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС.