Страните от Г-7 се ангажират с поставянето на цел за ограничаване на покачването на средното световно ниво на температурата до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА.

Меркел направи изказването при приключване на двудневната среща на върха на Г-7 в Германия.

Тя добави, че водещите индустриализирани страни също така се ангажират да съберат годишно финансиране за климата в размер на 100 милиарда долара до 2020 г. от държавни и частни източници.

По думите й лидерите от Г-7 призовават за спиране на използването на изкопаеми горива до края на века, посочва Асошиейтед прес.

Тя каза, че страните от Г-7 смятат за необходимо да се намалят емисиите на парникови газове с между 40 и 70 процента до 2050 г. в сравнение с равнището от 2010 г., отбелязват ДПА и Франс прес.

Целта е да се постигне в дългосрочен план световна икономика, която не отделя въглеродни емисии.

Френският президент Франсоа Оланд приветства "амбициозните и реалистични ангажименти" на Г-7 за климата.

Обама: САЩ и водещите им съюзници са единни по актуалните световни предизвикателства

Американският президент Барак Обама каза при приключване на срещата на върха на Г-7 в Германия, че САЩ и водещите им съюзници са единни по някои от най-належащите предизвикателства в света, предаде Асошиейтед прес.

Обама заяви, че страните от Г-7 подкрепят Украйна и са съгласни, че икономическите санкции срещу Русия трябва да продължат, докато Москва не приложи напълно прекратяването на огъня, което многократно се нарушава.

По думите му лидерите от Групата на седемте също така са се разбрали да одобрят силно глобално споразумение за климата по-късно през годината в Париж.

Друг въпрос, по който според него те са постигнали съгласие, е необходимостта да се помогне на Гърция да осъществи важни реформи, за да избегне дефолт и да се върне към растеж.