Това заяви вчера президентът на САЩ Барак Обама, в изказване на среща на организацията на ветераните от войните зад граница, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Коалицията, съставена от близо 60 страни, включително арабски партньори, се бори срещу ИД. Твърдо съм убеден, че САЩ не трябва да участват в още една голяма наземна война в Близкия изток. Това е лошо за нашата национална сигурност, за нашите военни", подчерта президентът.

"Но това, което можем да правим, и ние го правим, е да нанасяме въздушни удари по ИД - над 5 хиляди досега", добави Обама.

Американската армия вчера отрече, че координирала с Дамаск ударите си срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, както твърди кюрдски офицер, предаде Франс прес.

Самолети на сирийската армия и на международната коалиция срещу ИД, оглавявана от САЩ, бяха забелязани през последните дни да прелитат над северния сирийски град Хасаке, където сирийски войници и кюрдски бойци обединиха силите си срещу джихадистите от ИД.

Въпреки че режимът на сирийския президент Башар Асад е заклеймяван от Вашингтон, офицер от Силите за защита на кюрдския народ увери АФП, че между сирийската армия и коалиционните сили съществува "координация".

"Те комуникират чрез кюрдски посредник", заяви източникът, пожелал анонимност.
 
Но говорител на американската армия заяви вчера, че няма нищо подобно. "Американските самолети не се координират по никакъв начин със сирийските самолети, нито директно, нито чрез посредник, и никога не са го правили и в миналото", заяви пред АФП говорителят на американското военно командване в Близкия изток (Сентком) Къртис Келог.

Коалицията в Ирак и Сирия

САЩ ръководят военна коалиция от шейсетина страни в битката срещу ИД на контролираните от джихадистите територии в Сирия и Ирак.
В Ирак въздушните удари са нанасяни с одобрението и сътрудничеството на иракското правителство, което самото то води ожесточени боеве по суша срещу джихадистите.
Ситауцията е по-сложна в Сирия, където ударите са предназначени да "отслабят и в крайна сметка да унищожат" ИД и да помогнат на някои бунтовници и кюрдски движения, но не и на сирийското правителство, отбелязва АФП.