Ахмети заяви, че Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) - партията на етническите албанци в управляващата коалиция в Македония, подкрепя протестите, които са организирани от коалицията "Граждани за Македония".

На 17 май в Скопие ще бъде организиран най-големият протест в страната срещу режима на премиера Груевски.

"Протестите трябва да бъдат мирни и без насилие", каза още Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на Никола Груевски от 2006 година.

Част от улиците в град Куманово са блокирани за движение от тази нощ, има видимо увеличено полицейско присъствие в центъра на града. Там се намират няколко ключови обекта, държавни и местни институции и учреждения, предаде агенция МИА, цитирана от БТА и БНР.

Говорителят на МВР на Македония Иво Котевски заяви, че се вземат мерки за безопасност в Куманово.

Вижте снимки >>

Македонската телевизия Alsat-M съобщи, че две улици в центъра на града от снощи са блокирани от полицията. Служителите на институциите са заявявили, че са на своите работни места и работата тече безпрепятствено.

От медията информират още, че един от арестуваните при полицейската акция в Куманово е успял да избяга на полицията. Това е станало три дни след полицейската акция. Той бил изведен, за да покаже къде е скрито оръжието, взето при нападението на полицейския караул в Гошинце. От македонското МВР са коментирали, че още проверяват случая.

Телевизията посочва, че в интернет има аудио записи от избягалия, който се представя като Сулейман Османи от село Брест. Изявлението е направено пред Джезаир Шакири – известен като командир Ходжа, и в него се казва, че е успял да избяга като се е спуснал по дере в село Малино. Полицията тръгнала да го догони, но успял да се скрие в гората.

Прeз миналия уикенд при антитерористична операция в града загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени, 14 терористи бяха убити, а 20 арестувани.
Три дни по-късно бяха налице първите оставки в правителството.

Междувременно Али Ахмети заяви, че той и негови сътрудници миналия уикенд са преговаряли пряко с терористите в Куманово, за да ги убедят да се предадат на полицията, съобщава "Утрински весник".

Ахмети съобщи, че му се е обадил човек от въоръжената група, който предложил да се направи коридор, за да може групата да излезе от квартала в Куманово, който е завзела. Той казал, че не може да се позволи на групата да избяга, и започнал преговори, след което 26 членове на групата се предали на полицията.

Ахмети твърди, че е уведомил за преговорите посолството на САЩ и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той разговарял и с премиера Никола Груевски, който изразил съмнение, че е възможно терористите да се предадат.

"Направих това, което бях длъжен, накарах ги да се предадат, защото иначе нямаше да е добре за никого", каза лидерът на ДСИ.