Караджич е осъден за тези деяния в Босна и Херцеговина по време на войната през 90-те години.

В жалбата си на 238 страници Караджич посочва 48 "съществени и процедурни грешки на съдебния съвет", които доведоха до това да бъде осъден на 40 години затвор на 24 март, предаде агенция Фена, цитирана от БТА.

"Ако тези грешки не бъдат поправени, процеси с грешки и несправедливи присъди като моята само ще ускорят бягството на държави като Южна Африка и Русия от международната правна система, защото системата е политизирана и се основава на двойни стандарти. Това би могло да унищожи възможността за международно правосъдие", пише Караджич в жалбата.

В частта, отнасяща се до геноцида в Сребреница, той пише, че "никога по-сериозна присъда не е стояла на по-разклатени крака".

"Заключението на съдебния съвет, че съм участвал в убийства на затворници в Сребреница на основание неясен заснет разговор е несигурно, неоснователно и неточно", пише той.

Караджич обжалва и частта в присъдата, с която е признат за виновен за тероризиране на жителите на Сараево, и самата процедура, защото били нарушени правата му.