Франция и Германия работят по съвместно предложение за прием на бежанци, особено деца, които са останали без дом след пожара в бежанския лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, съобщи днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ДПА.

Макрон каза, че първата координирана с Германия реакция ще бъде готова до часове и ще бъде съгласувана и с гръцките власти, допълва БТА.

Френският президент заяви, че той и германският канцлер Ангела Меркел искат да направят предложение и да опитат да включат максимален брой европейски държави, които да приемат бежанци, особено деца, намиращи се в момента в тези лагери.

"Ужасните картини, ужасната реалност означават, че ние трябва да покажем солидарност с Гърция и също така да спазваме европейските ценности", заяви Макрон на пресконференция на средиземноморския остров Корсика, където участва в среща на върха на лидерите на държави с излаз на Средиземно море.

Всички палатки в лагера пострадаха от пожара


Междувременно гръцките власти съобщиха, че 406 деца без придружители и тийнейджъри от изгорелия лагер Мория на остров Лесбос са били откарани с три чартърни полета тази нощ в Северна Гърция и са били настанени временно в други обекти, предаде Асошиейтед прес.

"Гърция бе оставена сама да се справя с хиляди хора, които идват в нашата страна. Напоследък ние въведохме политика на стриктен контрол на границите с помощта на европейските сили и тази политика проработи", заяви гръцкият министър по европейските въпроси Милтиадис Варвициотис пред членове на Комисията по външни работи на Европейския парламент в четвъртък в Брюксел, защитавайки се от критиките към Атина.

Той каза, че новата европейска миграционна политика трябва да се фокусира върху предоставянето на подслон на тези, които се нуждаят от убежище и да пречи на нелегалните мигранти да влизат, както и да се репатрират хората, блокирани в лагери, обратно в родината си.

"Европа трябва да изпрати послание към островите и други гранични райони, че те не са обречени да живеят на границите на Европейския съюз. Те не трябва да толерират поведение, което е неприемливо", каза той.

 

Демонстранти излязоха снощи по улиците на няколко градове в Германия, за да призоват Берлин и ЕС да приемат мигрантите от почти разрушения от пожар бежански лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, предаде ДПА.

Около 3000 души участваха в демонстрация в Берлин в сряда вечерта, съобщи местната полиция. 1800 демонстранти са се събрали в Лайпциг, над 1200 в Хамбург и 300 - във Франкфурт. Те са призовали за незабавна евакуация на всички лагери по гръцките острови и са поискали страните от ЕС да приемат бежанците, предава БТА.

От лагера не остана нищо след пожара


Европейски представители казват, че съдбата на около 12 600 сега бездомни мигранти от лагера Мория трябва да бъде приоритет.

Международната лига за човешки права също се включи в демонстрациите под мотото "Ние имаме място!". Протестиращите носеха плакати с надписи, като ""Евакуирайте Мория" и "Засрами се, ЕС". Говорители на протестите посочиха, че лагерът Мория е трябвало да бъде евакуиран още преди пожара, заради нехигиеничните условия за живот там.