След подписването на Преспанското споразумение никой не може да оспори, че в Северна Македония живеят македонци, които говорят македонски език, казва Матю Нимиц, дългогодишен посредник от ООН в спора за името между Македония и Гърция в авторски материал за британско издание, цитиран от в. "Слободен печат".

Именно Нимиц участваше в преговорите между двете страни и постигна консенсус. 

На 17 юни 2018 година бе подписан международният акт, с който се реши спора за името на Република Македония.

Двустранното Преспанско споразумение бе подкрепено от ООН и Нимиц като представител. Със споразумението Гърция гарантира и подкрепата си за членството на Северна Македония в НАТО и ЕС. Преди седмица Северна Македония официално бе приета в алианса. 

Нимиц споделя, че в хода на преговорите е посочил примера с Грузия и американския щат Джорджия, чиито имена на английски се изговарят по един и същи начин, но гръцката страна в преговорите му възразила, че това са държавни формации на два различни континента, които не са се били една срещу друга в Балканските войни.

Вестникът посочва, че чуждестранните медии определят Нимиц като човек, който е посветил цялата си кариера на "една дума".

В момента Северна Македония е в здравна криза заради пандемията от коронавирус. Тази сутрин премиерът Бойко Борисов заяви, че ще помогне на "братския народ" като е заповядал да бъдат ушите защитни облекла за лекарите на първа линия в съседната държава. 

Междувременно стана ясно, че  Турция ще дари на Северна Македония 50 000 защитни маски, 1000 скафандри и 1000 диагностични теста за борба с коронавируса, съобщава в. "Нова Македония".

На заседание на правителството вчера е разгледан протоколът от последната среща на Главния координационен кризисен щаб и е утвърден текстът на договора с Турция за дарение на медицинско оборудване и средства, предназначени за здравната система, посочва вестникът.

Изборите трябваше да бъдат тази неделя, но партийните програми вече не важат заради кризата с коронавируса, припомня в. "Независен весник".

Икономическите програми, които двете главни партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ предложиха за изборите, сега изглеждат даже безсмислени, защото кризата с коронавируса обърна наопаки цялата политика и изправи страната пред големи предизвикателства в икономически и социален план, пише вестникът.

Икономическите мерки, приемани от служебното правителство, в по-голямата си част са непопулярни, рестриктивни и принудителни заради ситуацията и изобщо не фигурират в партийните програми, отбелязва "Независен весник".