Кадафи отхвърли спекулациите, че сръбски пилоти са участвали в операции на либийските военно-въздушни сили срещу протестиращите.
„Искаха да подкупят сръбските пилоти и да кажат, че народът в Либия се обстрелва от самолети. Забраниха на жените да се движат по улиците и стреляха по хората”, заяви Кадафи вчера в интервюто, взето в кабинета му в либийската столица Триполи, предаде "Фокус".

Той обвини чужденците и "Ал Кайда" за безредиците и омаловажи своите опоненти като малка група, с която ще се разправи.
„Има малка група, която е обкръжена, и ние ще се справим с това”, каза Кадафи.
По думите му, в Либия вече няма инциденти и в страната е спокойно.

„Проблемът се създаде когато някои хора откраднаха оръжие от казармите. Полицията беше изненадана от нападението на младите хора, които бяха под въздействие на наркотици. На полицаите не беше позволено да се стреля, а те стреляха и убиха някои полицаи и войници”, заяви либийският лидер.

Какъв е този Съвет за сигурност (към ООН - бел. ред.), който взима решения въз основа на информационните агенции, ядосва се той. Лидерът осъди съвета за санкциите, които наложи на неговия режим и че сезира Международния наказателен съд да разследва за възможни военни престъпления в страната.
"Съветът за сигурност не може да види, че в Триполи е спокойно. Този съвет прие резолюция, която е невалидна според Хартата на ООН, тя е недействителна", казва още Кадафи, предаде БТА.

Репортерът на Пинк Миодраг Попович зявил при завръщането си от Триполи, че ситуацията не била такава, каквато се представя от телевизиите "Ал Джазира" и "Ал Арабия".

Интервюто предизвика напрежение в управляващото прозападно правителство в Белград, предаде БНР. То е взето с посредничеството на бившия югославски президент Зоран Лилич.
Вицепремиерът Ивица Дачич, от чиято партия е Лилич, остро разкритикува своя съпартиец, който е в близки отношения с Кадафи. Според Дачич, интервюто може да повлияе негативно на новия имидж на Сърбия, който се опитва да създава прозападното й правителство.