"Интензивна стрелба има в центъра на Дехиба. Това започна преди два часа. Хората не могат да излязат навън", казва един от тунизийците пред агенцията, цитирана от БТА. Според него битката започнала, след като бригади на Кадафи нападнали бунтовниците, разположени в Дехиба.
По думите му сраженията се водят между тунизийската армия и силите на Кадафи.

Втори очевидец съобщи, че снаряди падат върху къщи в Дехиба и една жена е била убита. Съобщава се и за много ранени.

Няколко часа по-късно беше съобщено, че либийски бунтовници са си възвърнаха контрола върху граничния пункт Дехиба на границата с Тунис. Бунтовникът Акрам Муради заяви, че опозиционните сили са забили знамето си от времето на крал Идрис на граничния пункт и скоро ще го отворят.
ИТАР-ТАСС съобщава, че се смята се, че части от проправителствената либийска армия са навлезли на 1 км в територията на Тунис, преследвайки опозиционните сили.

Очевидци съобщават, че престрелки има не само в района на Дехиба, но и по цялата граница. Няма точни данни дали тунизийската армия е участвала във военните действия и дали се е опитала да защити бежански лагери, застрашени от унищожаване. Според телевизия Ал Джазира тунизийски войници стреляли във въздуха в Дехиба, за да разгонят демонстрация на либийци против Кадафи.

Фоторепортер на Ройтерс пък съобщава, че тунизийската армия е навлязла в сблъсъци с войниците на Кадафи, някои от които били убити, а други ранени и откарани в болница.
Очевидци, цитирани от Асошиейтед прес, разказват, че либийските войници стреляли безразборно в района и по-късно били заловени от тунизийската армия. Трима тунизийци са ранени.

Правителството на Тунис изрази дълбоко възмущение и поиска Либия незабавно да прекрати нахлуването на нейна територия.
Граничният пункт Дехиба е сцена на сблъсъци през последните дни. Той непрекъснато попада ту в ръцете на бунтовниците, ту в силите на либийския режим. През него се осъществяват основните доставки за бунтовниците в планинските райони на Либия близо до Тунис.

В същото време тази сутрин силни експлозии отекнаха около летището на западния либийски град Мисрата, който е под контрола на бунтовниците, предаде Франс прес. След като в понеделник войските на Кадафи бяха отблъснати от града, в предградията непрестанно се водят сражения.

Междувременно дипломати съобщиха, че представителят на САЩ в ООН Сюзън Райс е заявила пред Съвета за сигурност, че лоялните на Муамар Кадафи войски извършват все повече актове на сексуално насилие, а на някои е било изписано лекарството срещу импотентност виагра, за да изнасилват жени от районите с бунтовници.

Последна актуализация в 16,15 ч.