Над 100 000 души излязоха вчера по улиците в Беларус, за да протестират отново срещу спорното преизбиране на дългогодишния президент Александър Лукашенко, въпреки репресиите от страна на полицията и армията, съобщи ДПА.

Вчерашната протестна акция беше организирана с цел символично назначаване на опозиционната лидерка в изгнание за Светлана Тихановска за президент чрез "народна инаугурация".

В столицата Минск демонстранти скандираха "Света е нашият президент", "Да живее Беларус!" и "Това е нашият град!". Някои демонстранти носеха хартиени корони, за да се присмеят на Лукашенко, който задушаваше опозицията и независимите медии през 26-годишното си управление, отбелязва Асошиейтед прес.

Маскирани мъже в униформи бяха забелязани да атакуват демонстранти в градовете Гомел и Гродно по време на вчерашните протести, белязали 50-ия пореден ден на демонстрации.

В цялата страна снощи са били арестувани близо 200 души, по данни на вътрешното министерство. Но според данни на правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС, броят на задържаните вчера демонстранти е 339 души.

За да попречат на хората да се присъединят към постоянно сменящите се маршрути на протестите властите отново спряха интернета и затвориха станции на метрото.