Алио-Мари се оттегли заради скандалите около нейните връзки със стария режим в Тунис и отношението й към народните бунтове в тази и други арабски държави, предаде БТА.

В същото време тя подчерта, че не допуснала каквато и да било грешка. "Скъпи Никола", започва писмото на Алио-Мари до Саркози, "Моля ви да пожелаете да приемете моята оставка." Тя уверява, че не е допуснала грешка, но подчертава, че не може да продължи да изпълнява своите функции в условията на политически и медийни атаки по неин адрес, които са създали обстановка на подозрения и лъжи.

Мишел Алио-Мари се е срещнала с президента Саркози днес следобед, за да му предаде лично писмото с оставката си. Тя се оттегли малко повече от три месеца, след като зае поста в средата на ноември миналата година.

По-късно френският президент Никола Саркози посочи бившия премиер Ален Жюпе за новия външен министър. Жюпе ще бъде заменен като министър на отбраната от Жерар Лонгю, лидер на партията на Саркози в Сената. Това обяви френският държавен глава в кратко телевизионно обръщение към нацията, цитиран от "Фокус".
Началникът на президентската администрация Клод Геан ще заеме поста вътрешен министър, като задачата му ще бъде да възстанови репутацията на правителството като безкомпромисно към престъпността, с оглед на очакванията на Саркози да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2012 г.