Държавата ще приложи безкомпромисно политиката "никой в класната стая без маска", заяви пред телевизия Скай гръцката министърка на образованието Ники Керамеос по повод вчерашното решение учебната година да започне на 14 септември.

"Маската е задължителна в училищата. Никой няма да влиза в класната стая без маска. Нито ученик, нито учител, нито родител, нито който и да било", заяви Керамеос.

Тя уточни, че ако бъде установен случай на коронавирус в училище, съответната паралелка ще прекрати занятията и ще бъде извършено тестване за евентуални заразени. Ако заразеният е учител, а не ученик, е възможно да бъдат затворени повече паралелки. При рязко нарастване на случаите в определен регион може да бъде затворено цяло училище, а учениците да преминат на дистанционно обучение.

За решението за отлагане на началото на учебната година с една седмица, министърката обясни, че случаите през август до голяма степен са били свързани с асимптоматични носители на коронавируса. Затова е било решено, че е важно да се изчака завръщането на хората от ваканционни пътувания, да не се придвижват два-три дни преди началото на учебната година и да бъде дадено време за стабилизиране на епидемиологичната картина.

Вчера говорителят на правителството Пецас призова родителите да се завърнат незабавно от почивка и при възможност да се самоизолират поне за седмица, за да не станат разпространители на вируса.

Средният брой ученици в паралелка пред предстоящата учебна година ще бъде 17, а в Атина и Солун - 20. Междучасията ще са по различно време, за да не се събират много деца. Учителите ще съблюдават спазването на дистанция и мерките.

Финансират се с над 100 милиона евро програмите за извънкласно обучение, за да се освободят от задължение роднини да се грижат след обяд за децата. Под пълна забрана са всички екскурзии и развлекателни събития, както и спортни състезания за учениците.

Назначават над 4500 учители за нуждите на новата програма.