Германският военен омбудсман Ева Хьогъл поиска днес цялостно разследване на твърдения срещу членове на елитно армейско подразделение, което отдавна привлича медийното внимание заради подозрения за десен екстремизъм в неговите редици, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Командването на специалните сили (КСС) беше засегнато от редица скандали през последните години, което доведе до предприемане на сериозни реформи в подразделението. Най-новите твърдения са свързани с оръжейна амнистия, която се предполага, че е предложена на войници, трупали оръжия.

"Започнат беше процес на реформи. Обвинението, което излиза на светло, за "амнистия" за притежаване на оръжия и боеприпаси в КСС, обременява значително целия процес", каза Хьогъл. Тя поиска "изясняване на всички факти в КСС и пълна прозрачност".

Най-новите твърдения породиха спекулации, че командирът на КСС Маркус Крайтмайр може да бъде отстранен от длъжност. Той е обвинен, че е обещавал на войниците да не бъдат предприемани действия срещу тях, ако върнат оръжията, които са събрали или може би откраднали. Остана неясно кога министерството на отбраната е било уведомено по въпроса. Една рота от КСС беше напълно разпусната заради опасения за десен екстремизъм.

Хьогъл обяви, че броят на предполагаемите случаи на десен екстремизъм в германската армия се е увеличил от 363 през 2019 г. на 477 през 2020 г., посочва Асошиейтед прес.

При представянето на своя годишен доклад тя подчерта, че "войниците не са обект на общо подозрение и абсолютното мнозинство от тях вършат отговорна работа всеки ден". Според нея обаче броят на случаите на десен екстремизъм предизвиква тревога и показва, че има много работа за вършене.

Хьогъл заяви, че в армията няма място за десен екстремизъм. "Имаме нужда от разследвания, санкции и превенция, които да се извършват последователно, цялостно и бързо", заяви тя.