Ембаргото, наложено миналата година от Европейския съюз над вноса на руски оръжия в отговор на проруския бунт в Украйна, ускорява разпадането на военните връзки с Русия, пише агенция Ройтерс в кореспонденция от Братислава и София, цитирана от БТА.

Заради санкциите ограниченият регионален пазар на руски резервни части местно производство за армиите на централноевропейските страни се ориентира ускорено към западни оръжия, посочва Ройтерс.

Словашкото министерство на отбраната съобщи, че трябва да купи нови военни радари, тъй като не е в състояние да поддържа руските заради липса на резервни части.

България ще трябва да изведе от употреба руските изтребители, защото не може да ги поддържа.

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че вероятно ще трябва да поиска съюзниците да осигурят патрулирането в българското въздушно пространство.

Той също каза, че ембаргото на ЕС засяга доставките на резервни части за оръжията руско производство, както и поддръжката на изтребителите МиГ-29, някогашно острие на военновъздушните сили на Варшавския договор.

"Ако ремонтите спрат, изтребителите Миг-29 не могат да се използват за обучение и бойни задачи", каза Ненчев за Ройтерс.

"Това ще навреди сериозно на сигурността на въздушното пространство и ще застави България да покани съюзници да участват с техните сили", продължи Ненчев.

На въпрос защо България не поиска подновяване на договора за поддръжка с Русия, въпреки че по силата на санкциите това е възможно, говорител на министерството на отбраната отвърна, че то е било уведомено от външното министерство за възможни дипломатически усложнения.

"Словакия сега използва радари за ПВО, произведени от руската компания Алмаз-Антей", каза говорителят на словашкото министерство на отбраната Мартин Камбалик.

"С нови резервни части срокът на използването им можеше да бъде удължен до 2020 г. Но поради санкциите министерството не може да купува резервни части и затова ще трябва да обявим търг за нови радари", добави той.

През април Словакия съобщи, че ще купи девет американски хеликоптера "Блек Хок" за 261 милиона долара, за да замени остарелите "Ми-17", за които няма резервни части.