Лидерите, жителите и богомолците в словашката столица Братислава днес имаха възможността да се срещнат с един отпочинал си и възвърнал си енергията папа, отбелязва Асошиейтед прес. Франциск започна днес първия ден от официалната програма на тридневното си посещение в Словакия, където пристигна вчера след кратка визита в Будапеща. Това е първата задгранична обиколка на папата, след като през юли той се подложи на чревна операция.

Папата посети президентския дворец, а после и катедралата "Свети Мартин" в Братислава и по време на тези първи срещи със словашките лидери и богомолци той показа и завидно чувство за хумор. В отговор на въпрос на италиански журналист как се чувства, папата се пошегува: "Все още съм жив", а после влезе в катедралния храм за среща със словашки свещеници и монахини. Там последва низ от шеги, които показаха, че папата е в добро състояние на духа, отбелязва АП.

Пред присъстващите в храма папата изнесе добронамерено шеговит урок за това каква трябва да е добрата проповед. Той каза, че тя трябва да продължи 10 или най-много 15 минути и да трогва сърцата на хората, предаде ТАСС.

"Нужно е да се мисли за вярващите. Не трябва в продължение на 40 минути да се говори за непонятни за хората неща. Хубавата проповед трябва да продължава не повече от 10 минути. Тя може да е максимум 15 минути, но само ако е много интересна", препоръча Франциск. Той добави, че добрата проповед трябва да е вдъхновена от светите писания, но трябва да бъде и разбираема и трогателна за хората. "В нея трябва да има определена последователност - идея, образ и чувство", допълни Франциск.

Когато след тези импровизирани думи на папата отекнаха аплодисменти, той отново се пошегува: "Ето първи започнаха да аплодират монахините, те са жертви на нашите проповеди", каза той. После той посъветва свещениците да говорят с всички, защото "Църквата не е крепост или замък на отдалечено от света възвишение. Настоящата църква е скромна, тя не страни от света, не гледа на живота отчуждено", каза Франциск.

Преди срещата с духовниците в храма Свети Мартин папата имаше и среща с президентката на Словакия Зузана Чапутова и други политически лидери в президентския дворец. На Чапутова той каза, че пандемията е най-голямото изпитание в съвременната история, но тя трябва да бъде и поука за бъдещето.

"Пандемията ни научи колко лесно е, дори когато ние сме в една и съща лодка, да се оттеглим и да мислим само за себе си. Нека вместо това отново да осъзнаем, че всички ние сме крехки и се нуждаем от другите", заяви Франциск.

Той допълни, че в един тотално взаимосвързан свят "никой не може да се изолира като индивид, като нация", предаде Франс прес.

Пред лидерите папата освен това призова и за братство, което да преминава отвъд границите в една Европа, която трябва да съживи икономиката си, отслабена от пандемията.

"Братство е това, от което имаме нужда, за да развием една все по-необходима интеграция", заяви Франциск. Тази необходимост е спешна в момента, когато след дълги и тежки месеци на пандемия се очертава един съпроводен с много трудности, но и толкова очакван нов подем в икономиката, улеснен от планове за възстановяване, (разработени) от Европейския съюз", изтъкна той.

Франциск припомни и историята на самата Словакия, като я дефинира като "послание за мир" и изтъкна "безконфликтното" създаване на чешката и на словашката република преди 28 години. "Тази страна трябва да препотвърди своето послание за интеграция и мир, а Европа да прояви солидарност, която, прехвърляйки границите, да може да я върне в центъра на историята", каза папата.

По-късно днес папата ще посети и мемориала, издигнат за жертвите на Холокоста. Той се намира на мястото, на което едно време се е издигала синагога, унищожена от комунистическия режим в страната през 60-те години на миналия век, припомня АП.

В следващите два дни Франциск ще посети други словашки градове.