Убити са двама служители от органите на реда и един служител в парламента, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Загинали са и тримата терористи, съобщи РИА Новости.

Ранени са шестима милиционери и 11 цивилни лица, съобщи Мариам Налаева от републиканското следствие. Според говорителя на федералния Следствен комитет Владимир Маркин, тримата нападатели влезли сутринта в чеченския правителствен комплекс, след което единият се самовзривил край сградата на парламента, а другите двама се барикадирали на партера. После органите на реда започнали специална операция и тези двама също се самовзривили.

Терористите пристигнали с автомобил и нахлули в комплекса веднага след колата на един от депутатите. Чеченските парламентаристи начело с председателя Дукуваха Абдурахманов спешно били евакуирани, както и гостуващата делегация от кметството на Свердловск. В специалната операция за обезвреждане на нападателите участвали 12 души, тя продължила 15-20 минути, посочва ИТАР-ТАСС, като се позовава на чеченския президент Рамзан Кадиров.

Според Кадиров, парламентът ще проведе насроченото за днес заседание по бюджета на Чечения за 2011 г. Републиканските силови структури категорично опровергаха твърдения в медиите, че престъпниците взели заложници, отбелязва агенцията. На местопроизшествието работят следствени екипи. За случая е уведомен президентът на Русия Дмитрий Медведев, се казва в информацията.

Руският вътрешен министър Рашид Нургалиев, който е на обиколка в Северен Кавказ и се намира в Грозни, дал висока оценка за действията на милицията. Според него днешният инцидент не е типичен за съвременна Чечения. Ситуацията в руската република е "доста стабилна и безопасна", изтъкнал Нургалиев.

Това не е първата голяма акция на терористите от региона напоследък. На 26 май при експлозия на взривно устройство преди концерт на чеченски ансамбъл в Ставропол загинаха 8 души и над 40 бяха ранени.

На 17 август неизвестен задейства експлозивен заряд край сладкарница в центъра на Пятигорск; ранени бяха над 30 души.

На 9 септември атентатор се самовзриви във Владикавказ; убити бяха 18 души и пострадаха около 200.

*Текстът е актуализиран към 13 ч.