Корабът се нарича "Китът" и на комина му е нарисуван голям син кит, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА. Той е собственост на тайванската транспортна компания "Ти Ем Ти шипинг".

През юни корабът беше преустроен в Португалия, така че да може да участва в чистенето на петролния разлив в Мексиканския залив. "Китът" е наричан от експертите "суперцедка". Той може да изсмуква на ден по 500 000 барела вода, замърсена с петрол. В него могат да се съхраняват до 2 милиона барела вода, смесена с петрол. Корабът е оборудван и с механизъм за отделяне на петрола от водата. Сега предстои плавателният съд да бъде оценен от експерти от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Експертите ще проучат как в кораба ще се извършва отделянето на водата от петрола и как после той ще се съхранява в съответствие с екологичните стандарти. Ще се проверява и дали корабът може да събира действително толкова петрол, колкото се твърди. Ако експертите дадат зелена светлина за използването на "Китът", той ще започне работа по почистването на петното.

Британската компания "Бритиш петролиъм" трябва да плати всички разходи по чистенето на петролния разлив, който продължава вече 10-а седмица, припомня ДПА. Засега финансовите условия за използване на тайванския кораб не са съобщени на медиите, допълва Ройтерс.