Бандата, отвлякла 17 чуждестранни мисионери в Хаити, иска по 1 млн. долара за освобождаването на всеки отвлечен, което прави общо 17 млн. долара, съобщи Уолстрийт Джърнал", позовавайки се на хаитянски служител.

Правосъдното министерство на Хаити заяви, че ФБР и местната полиция са в контакт с похитителите и се опитват да постигнат освобождаването на мисионерите, отвлечени през уикенда в столицата Порт-о-Пренс от банда, наречена "400 Мавозо". Според него преговорите могат да отнемат месеци.

В групата от 16 американци и 1 канадец има 6 жени и 5 деца.

Според съобщенията, които се позовават на хаитянски служители по сигурността, мисионерите са били отвлечени от автобус, който ги е отвеждал до летището в Порт о Пренс, за да оставят някои членове на групата, преди да продължат към друга дестинация.

Новинарският уебсайт Haiti24 заяви, че мисионерите са били отвлечени от известната банда "400 Mawozo".

Мисионерите са пътували в Хаити, за да помогнат на деца да платят образованието си, и да дарят униформи, учебници и храна за хаитяните.

Отвличанията в Хаити стават все по-дръзки и все по-чести на фона на растящата политическа и икономическа криза. Само през първите 9 месеца на тази година има най-малко 628 инцидента, според хаитянската неправителствена организация Център за анализ и изследване на човешките права.

Бандата "400 Mawozo" е известна с масови отвличания от автобуси и автомобили, на католическо духовенство и дори напада деца в сиропиталищата. По-рано тази година същата банда е отвлякла петима свещеници и две монахини, отбелязва Асошиейтед прес. Групата, занимаваща се с отвличания, кражби на коли и рекет, контролира района на Кроа-де-буке, според властите.

Броят на извършваните от банди отвличания нарасна рязко, след убийството на президента Жовенел Моиз и опустошителното земетресение през август, отнело живота на над 2200 души. Отвличането на мисионерите и техните семейства изправя хаитянското правителство пред нова криза, отбелязва Франс прес.

Вчера жителите на страната започнаха общонационална стачка, за да протестират срещу престъпленията и отвличанията на бандите.