"В момента тече разследване. Очакваме резултатите", заяви Валерий Горелих, говорител на полицията в областта.

Зародишите се намирали в четири 50-литрови пластмасови варела, съобщи БТА. Открити са били в неделя вечерта близо до село Аник на около 75 километра северно от областния център Екатеринбург, съобщиха от полицията.

Криминалистите, извикани от местни жители, намерили край варелите и етикети с цифри, може би номера на болниците, изхвърлили човешките зародиши. По първоначални данни поне 4 болници може да имат нещо общо със скандалния инцидент, добави Горелих.

По думите му вече е изпратено официално запитване до местните здравни власти с молба да бъде предоставена информация какво означават откритите абревиатури и цифри.

В средата на март три трупа на ембриони от 2 до 5-месечен стадий на развитие бяха открити в контейнер за смет в двора на болницата в Благоевград от клошари. Разследването показа, че е нарушен основен принцип при работа с човешки биологични материали. Мястото на изхвърлените ембриони е в хладилната камера на патоанатомичното отделение. От там те биват транспортирани за столицата, където попадат в камера за изгаряне и се унищожават.