В Букурещ групи демонстранти, скандиращи “Крадци! Крадци!“, замеряха жандармерийския кордон около сградата на правителството с празни бутилки и яйца и се опитаха да пробият загражденията и да проникнат вътре. Полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне демонстрантите, предаде БНР.

Румънските синдикати събраха днес по улиците на Букурещ около 10 000 демонстранти, протестиращи против политиката на правителството за “затягане на коланите“. Демонстрантите преминаха по централната улица на румънската столица, скандирайки лозунги за оставка на президента Траян Бъсеску и правителството на Емил Бок.

Над 5000 полски държавни служители, сред които полицаи, пожарникари, граничари, затворнически надзиратели и данъчни служители демонстрираха във Варшава срещу предложено от правителството замразяване на заплати през 2011 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА. Протестът е организиран от двете главни полски синдикални централи ОПЗЗ и Солидарност.

Демонстрантите преминаха през столични улици между министерството на финансите, парламента и офисите на премиера. Те носеха многобройни знамена на синдикалните си организации и транспаранти, описващи материалните им затруднения.
 
"Не е разумно да се повери охраната на хладилника на гладен човек", гласи един от транспарантите на данъчните служители.

Либералното правителство на Полша одобри миналата седмица основните показатели в проектобюджета за 2011 г. В него се залага на икономически растеж от 3,5%, 2,3% инфлация и 9,9% равнище на безработица. За да се понижи бюджетният дефицит под нивото от 3% от БВП, изисквано от Договора от Маастрихт спрямо очакваните за тази година около 7%, правителството предвижда строги мерки при държавните разходи.

Полша е единствената от 27-те страни в ЕС, която запази икономическия си растеж миналата година въпреки световната криза. Полският БВП е нараснал с 1,7% през 2009 г.

Около 20 000 чешки държавни служители, сред които полицаи, пожарникари, лекари, учители и военни протестираха вчера в чешката столица Прага срещу орязването на бюджета през 2011 г. Предвиденото с 10% намаление на средствата за държавния сектор ще доведе, според протестиращите, до намаляване на заплатите от 10 до 43%, в зависимост от секторите.

Междувременно в Гърция продължиха протестите срещу правителствения план за реформи. В условия на блокада от камиони днес бе приет законът, който, според правителството, ще премахне картелите и ще доведе до намаляване на цените за превоз на стоки и горива.

За утре в Париж са предвидени стачки срещу пенсионната реформа на правителството. Заради протестите френската дирекция на гражданската авиация например предвижда отменяне на 50%от полетите на парижкото летище „Орли” и 40% от тези на „Роаси-Шарл де Гол”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".