Полша не трябва да плаща глобите, наложени от Съда на ЕС нито за решението му за каменовъглената мина "Туров", нито за Дисциплинарната камара към Върховния съд, заяви полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро, цитиран от новинарския тв канал Те Фау Ен 24.

"Полша не може и не трябва да плаща и една злота", каза Жобро и подчерта, че това е "натиск, а само слабите се поддават на натиск". По думите на министъра, "както всеки гражданин, така и полската държава не може да се поддава на беззаконието", независимо дали става въпрос за "незаконните санкции по отношение на "Туров" или глобите за промените в съдебната система.

Той изрази убеденост, че Полша няма да плаща нищо и така ще бъде, докато той е министър на правосъдието.

Вчера съдът в Люксембург наложи на Полша глоба от един милион евро на ден, тъй като не е изпълнила постановено от евромагистратите решение да бъде прекратена работата на Дисциплинарната камара. Брюксел смята, че този орган, чиято задача е да търси дисциплинарна отговорност на висши съдии в Полша, не е достатъчно независим от изпълнителната власт.

Жобро настоя, че договорите за Европейския съюз "не позволяват на Съда на ЕС да се намесва в регулацията на полското съдопроизводство, като и на съдопроизводството във всяка друга страна". Полският министър на правосъдието призова за спокойствие и заяви, че Полша ще продължи "да прави своето", като реформира правосъдието и се грижи за стандартите на ЕС, които изискват "правото да бъде навсякъде еднакво и прилагано еднакво".

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба от 500 хиляди евро дневно за това, че не е затворила мината "Туров", за което е настоявало правителството на Чехия по екологични съображения. Според уебсайта "Юрактив" това е бил първият случай, в която една страна-членка съди друга страна-членка във връзка с опазването на околната среда.