Проливни дъждове се изляха днес над централната китайска провинция Хънан, което доведе до излизане на основните реки от коритото им и наводняване на улици в десетки градове. Прочутият храм Шаолин беше затворен, предаде Ройтерс.

От почивните дни през този необичайно активен дъждовен сезон Хънан - китайска провинция с два пъти по-голяма територия от Австрия, - е връхлетяна от бури.

Не се съобщава за жертви и ранени. Ежедневието на 94-те милиона местни жители обаче е затруднено заради смущения в транспорта. В провинцията, която е голям логистичен център, железопътните услуги бяха спрени, много главни пътища са затворени, а самолетни полети са отложени или отменени.

В Чжънчжоу, столицата на Хънан, преля Хуанхъ (Жълтата река), като хора газеха във вода до коленете, за да прекосят наводнени кръстовища, показа държавната телевизия.

В град Жучжоу, югозападно от Чжънчжоу, улиците се превърнаха в буйни потоци, отнасяйки автомобили и други превозни средства, се вижда на клипове в социалните мрежи.

Река И, чието ниво се покачи, заплашва да залее пещерите Лунмън, които са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Будистките статуи са издялани преди едно хилядолетие във варовикови скали близо до град Лоян.

Подобно на пещерите Лунмън, храмът Шаолин в град Дънфън, известен на Запад с бойните си изкуства, временно е затворен.

Също в Дънфън, завод за алуминиеви сплави експлодира днес, когато водата от прелялата река навлезе в промишления обект.

Нивото на водата в най-малко 31 големи и средни по големина водоема в провинцията е над критичното равнище.

От събота до днес 3535 метеорологични станции в Хънан са отчели валеж от над 50 милиметра, като на 151 места водният стълб е бил над 250 милиметра.

Най-много дъжд е паднал в град Лушан - 498 милиметра, - по данни на метеорологичната служба в провинцията.