България предложи на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си. Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център, съобщи правителствената пресслужба.

Редица държави вече предложиха да приемат мигранти от лагера "Мория". Премиерът Бойко Борисов разпореди на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна.

МВнР вече уведоми с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София.

Днес в посолството на Република България в Атина бе получено и писмо от алтернативния министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос с молба за подпомагане на гръцката страна с предмети от първа необходимост с оглед задоволяване нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера "Мория". Писмото е изпратено и до останалите посолства на страни от ЕС. България ще се включи заедно с останалите държави членки в осигуряването на тези материали, се посочва в съобщението.

Преговорите в ЕС за прехвърляне на непълнолетните мигранти

В Европейския съюз продължават да текат преговори за прехвърляне на непълнолетните мигранти без придружител от изгорелия бежански лагер Мория на остров Лесбос, съобщава ДПА. Гръцките власти преместиха на континента около 400 деца и тийнейджъри без придружител, след като два пожара по-рано тази седмица унищожиха пренаселения бежански лагер. Властите предупредиха, че възрастните мигранти и бежанци няма да бъдат прехвърлени от Лесбос на континента заради пожара.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер съобщи днес, че неговата страна и още девет европейски държави са се ангажирали с инициатива за прехвърляне на около 400 непълнолетни мигранти без придружител.

Германия и Франция ще поемат бремето с децата, по 100-150 всяка. Точният брой ще бъде определен след края на преговорите с всички страни, които ще участват, каза Зеехофер.

Италия обеща подкрепа за инициативата, макар че италианският премиер Джузепе Конте не даде яснота дали неговата страна иска да помогне конкретно чрез приемане на мигранти.

Финландското правителство обяви днес, че ще приеме 11 непълнолетни мигранти без придружител от лагера Мория. Групата е включена в квота от 175 мигранти, която финландското правителство създаде по-рано тази година специално за хора от уязвими социални групи. До момента от Гърция във Финландия са прехвърлени 72 мигранти.

Гърция иска по-голям брой мигранти да бъдат поети от други държави, опасявайки се от нови саботажи от страна на мигранти в други лагери.

400-те непълнолетни са първата стъпка, която ще бъде последвана от друга, каза Зеехофер и допълни, че семействата с деца ще бъдат следващият приоритет.

Германският вътрешен министър съобщи също, че Гърция е представила предложения как Германия може да помогне на мигрантите, останали без дом в Гърция. Германското правителство ще проведе разговори с германските хуманитарни организации как да предостави помощта.

Междувременно агенцията за гражданска защита на Германия обяви, че ще осигури палатки, 1400 походни легла и спални чували за Лесбос.

А какво се случва на остров Лесбос?

Хиляди кандидати за убежище, останали без подслон, демонстрираха днес следобед на остров Лесбос с искане да заминат от гръцкия егейски остров, където пожарите унищожиха най-големия бежански лагер в Европа, предаде АФП.

"Азади" /"свобода" на персийски/, "Германия", скандираха демонстранти, дефилиращи по пътя, свързващ лагера Мория с пристанището на Митилини - главния град на острова.

Голям брой полицаи за борба с безредиците, пристигнали днес на острова, за да гарантират реда, ескортираха кандидатите за убежище.

Две коли на полицията блокираха пътя близо до пристанището, за да попречат на кандидатите за убежище да стигнат дотам.

Най-малко девет полицейски батальона са пристигнали на остров Лесбос, според полицейски източник.

Пожарите във вторник и сряда вечерта, унищожили лагера Мория, в който живееха 12 700 души - четири пъти повече от капацитета му, оставиха на улицата множество семейства, включително 4000 деца.

По пътя, свързващ Мория с пристанището на Митилини, отчаяни бежанци нощуваха на тротоарите, някои без палатки, трета поредна нощ.

Гръцките власти започнаха днес да разполагат стотици палатки на ограден държавен терен, разположен на три километра от пристанището, където трябва да бъдат прехвърлени хората, останали без подслон.