Преговорите са позволили "повторно консолидиране" на прекратяването на огъня, за да бъдат изведени въоръжените бунтовници от източните квартали на Алепо през следващите няколко часа. Това се казва в съобщение тази сутрин във военна медия на ливанското шиитско движение Хизбула, цитирано от Ройтерс и БТА.

Ливанското движение и неговият покровител Иран се сражават на страната на сирийския президент Башар ал Асад в конфликта в страната. Хизбула участва активно в битката за Алепо.

Жители на бунтовническия анклав в северния сирийски град изразиха надежда днес нестабилното споразумение за примирие все пак да започне да се спазва, за да може цивилните и ранените да бъдат евакуирани, предаде ДПА.

Новото примирие е влязло в сила в 02.30 ч. (съвпада с българското време) днес, съобщи малко по-късно представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс.

Оттогава не се чува стрелба, твърди очевидец.

Представител на сирийските власти заяви, че операцията за евакуиране на бунтовниците е започнала.

Предвидено е да бъдат изведени още цивилните и ранените.

Автобуси са пристигнали от правителствената страна на фронтовата линия в Алепо и имат готовност да качат хора, предаде ДПА.

Първоначалното споразумение за примирие, договорено с посредничеството на Русия и Турция, трябваше да влезе в сила вчера. Това обаче така и не стана и хора напразно чакаха в студа и под дъжда да бъдат евакуирани.

Остава неясно дали бойците ще могат да напуснат Алепо с личните си оръжия и каква ще бъде съдбата на членовете на групировката Джебхат Фатах аш Шам. Доскоро тя бе клонът на Ал Кайда в Сирия, преди да скъса с терористичната мрежа и да смени старото си име Джебхат ан Нусра.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са се договорили в телефонен разговор вчера да положат съвместни усилия за започване на евакуация на цивилните и опозиционните сили от източната част на Алепо възможно най-скоро. Путин и Ердоган са подчертали необходимостта да се предотвратят нарушения на примирието.