Радикалите, облечени в камуфлажни униформи, тръгнаха от сборния пункт на улица "Институтска" към площад "Независимост" с искания за оставка на вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

Те развяваха знамената на Украйна и на Украинската въстаническа армия (УПА) в червено-черно и скандираха "Смърт на враговете" и "Украйна над всичко".

Техни представители, цитирани от ТАСС, съобщиха, че идват от фронта и от "местата за дислокация" по заповед на лидера на "Десен сектор" Дмитро Ярош с намерение да организират в центъра на Киев "всенародно Вече".

Ярош обеща шествието да протече мирно. "Десен сектор" вече заяви намерение да организира референдум за недоверие към сегашната власт в Украйна и настоя за "пълно блокиране на окупирания от проруските сепаратисти Донбас".

"Народът трябва да изрази своето отношение към това, което става в държавата. Властта трябва да знае, че ако не удовлетворява исканията на хората, трябва да си ходи. Ако не успеем да наложим референдум, то ще създадем своя ЦИК и ще гласуваме поотделно на цялата територия на Украйна", закани се Ярош.

В реч пред своите привърженици той каза, че е време да се говори и за оставка на президента Петро Порошенко, на правителството и за разпускане на Върховната рада (парламента).

Днес в Ужгород - главния град на Закарпатската област на Украйна, посланикът на САЩ Джефри Пайет осъди действията на "Десен сектор" в района и каза, че използването на сила и на оръжие е прерогатив на украинското правителство и на неговите силови структури.

Радикалите националисти от "Десен сектор", които изиграха централна роля в протестите на Майдана, довели до свалянето на бившия президент Виктор Янукович м. г., постоянно са в спорове с украинските власти по места.

Те твърдят, че се борят срещу повсеместната корупция и шуробаджанащината, но украинските власти на свой ред ги обвиняват, че използват насилие за постигане на целите си, отбелязва Асошиейтед прес.