Руският президент Владимир Путин и австрийският канцлер Себастиан Курц обсъдиха в телефонен разговор борбата срещу пандемията, включително възможните доставки на руската ваксина "Спутник V" в Австрия и съвместното производство на препарата. Това съобщи в петък пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Въпросите за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция бяха обсъдени подробно, включително възможността за доставка на руската ваксина "Спутник V" в Австрия, както и за установяване на съвместното й производство", се казва в съобщението. "Във връзка с това бяха договорени по-нататъшни тесни контакти между съответните заинтересовани институции на двете страни."

Отбелязва се, че разговорът е воден по инициатива на австрийската страна.

Ваксината "Спутник V" е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология, кръстен на Н.Ф.Гамалея.

Ваксината бе одобрена от руските власти през август м. г., без да бъде приключена третата фаза на изпиванията за ефективност и безопасност, което предизвика критики в чужбина, отбелязва ДПА. По данни на руския Фонд за преки инвестиции "Спутник V" е регистрирана в 36 държави.

Русия вече доставя ваксината на редица страни в Близкия изток, Африка и Латинска Америка, на някои европейски държави (Унгария, Сърбия, Черна гора, Сан Марино), както и на бивши съветски републики (Беларус).

В Турция започнаха токсикологични изпитания на "Спутник V", като се работи и за бъдещо съвместно производство на препарата.