Европейските партньори на Гърция са й дали срок до 20 април, за да представи списък с приемливи реформи в замяна на последния транш, който ще й бъде отпуснат по програмата за международна помощ, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от Франс прес и БТА.

"Представителите на Еврогрупата са решили датата до която Гърция да представи списъка се реформите, да е 20 април", посочва изданието в неделния си брой.

То се позовава на някои от тези представители и обяснява, че тази дата е единствената възможна, за да могат кредиторите на Гърция да имат време да разгледат предложенията за реформи на Атина преди заседанието на Еврогрупата в Рига на 24 април.

Атина отказва да обмисли съкращения на пенсиите на чиновниците си и поради тази причина преговорите по гръцкия дълг боксуват.

Последната среща по темата се състоя в сряда и четвъртък в Брюксел и европейски източник тогава потвърди, че преговорите напредват бавно дори с "бебешки стъпки".

След като представи първи проект от 26 страници за реформи, Атина не иска да приеме ново намаляване на обществените разходи, за което настоява Брюксел.

Правителството на Алексис Ципрас иска по-скоро да привилегирова увеличаването на приходите чрез лов на всякакви лоши платци към държавата.

Гърция очаква от август изплащането на 7,2 милиарда евро европейски помощи. Това е последният транш от международната помощ за страната в размер на 240 милиарда евро, отпускана от 2010 г. в замяна на драстични реформи.

Пред германското издание източници от еврозоната са казали, че на последната среща относно гръцкия дълг гръцкият представител се е пазарил за пари като таксиджия, предаде Ройтерс. Той настоявал, че страната му ще фалира, ако не получи парите.

Източниците от еврозоната казват пред изданието, че гръцките кредитори не вярват, че такъв е случая и смятат, че ще бъде вътрешнополитически въпрос, ако Атина е неспособна да изплаща напълно заплатите и пенсиите на гърците.

Анкета: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?