Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с иракския президент Фуад Масум, който е на посещение в Анкара, съобщиха ТАСС и БТА.

Ердоган не уточни кои държави трябва да участват в евентуална сухопътна операция срещу терористите на територията на Ирак и Сирия. Турският държавен глава заяви, че Анкара е готова да въоръжава иракската армия и да обучава иракски военни.

"Винаги сме подкрепяли териториалната цялост на Ирак и ще продължим да го правим", каза още Ердоган.

Той изтъкна подкрепата, която Турция оказва в борбата срещу джихадистката групоривка и добави, че основна цел на тероризма на "Ислямска държава" са мюсюлманите, живеещи в региона.

"Трябва да знаем много добре, че "Ислямска държава" е вирус, целящ да разбие нашата мюсюлманска общност, подчерта Ердоган.

Той изтъкна, че групировката първоначално е започнала терористичната си дейност в Сирия. Турският държавен глава посочи сирийския президент Башар ал Асад като виновник за разрастването на дейността на групировката, и заяви, че Асад е "подхранил" "Ислямска държава", така че джихадистите са стигнали почти до Багдад.

От своя страна иракският президент заяви, че вирусът на терористичната групировка може да се разпространи и в други континенти.

През последните два дни оглавяваната от САЩ международна коалиция е нанесла 28 въздушни удара срещу "Ислямска държава".

6 атаки са били извършени срещу джихадистката групировка в Сирия и 22 в Ирак. В Сирия, ударите са били съсредоточени около северните градове Кобане и Хасака. Поразени били тактически подразделения, бойни позиции и автомобили на "Ислямска държава".

В Ирак, въздушни удари били нанесени край градовете Мосул, където улучена оръжейна фабрика на джихадистите, Ал Асад, Ал Хуайджа, Байджи, Фалужда, Рамади, Синджар и Тал Афар.

"Ислямска държава" е обсадила над 200 000 души в един-единствен сирийски град, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Асошиейтед прес. В месечния си доклад за Сирия Бан подчертава, че представители на световната организация са успели да посетят за последно Дейр аз Зур през май миналата година. Недостигът на храна в отдалечения източен сирийски град, където над 225 000 души са обсадени от джихадистката групировка, е повод за безпокойство.

ООН от месеци не може да достави храна и оборудване за осигуряване на питейна вода в контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия.