"Ние сме готови да доставяме (петрол), ние имаме договори, но ако една от транзитните страни злоупотребява, какво може да се направи?", възкликна Путин, цитиран от руски агенции. "Мисля, че договорите (за доставка на петрол) ще бъдат спазени", допълни той.

"Проблемът е в това, че транзитните страни злоупотребяват с положението си, за да получат изключителни условия за цените за вътрешното си потребление и дори често не само за вътрешното потребление, но и за създаването на бизнес, за да продават на паралелния пазар, за реекспорт", заяви още Путин.

Малко по-рано днес руският вицепремиер Игор Сечин заяви, че транзитът на петрол няма да бъде спрян. "Очакваме да няма проблеми с транзита", заяви Сечин пред журналисти, допълвайки, че Русия продължава да преговаря с Украйна по условията на споразумение за доставки на петрол.

Вчера Украйна обяви, че иска да преразгледа споразумението си с Русия по транзита на руски петрол за ЕС с риск да провокира нова енергийна криза между Киев и Москва и това да доведе до прекъсване на доставките с наближаването на Нова година.

Няма да има "петролна война" между Русия и Украйна, заяви вчера източник от украинското правителство, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същият източник посочи, че "преговорите по условията на доставките на петрол през Украйна ще приключат през идните два дни". Според неназования източник Киев предлага в документа да бъде включена клауза за гарантиране на обема на транспортираните количества петрол, включително използване на принципа "транспортирай или плащай", и увеличаване на транзитните тарифи.

Късно снощи Русия задейства механизма за ранно предупреждение при енергийна криза с Европейския съюз. Причината е разногласия между руски и украински компании, действащи в областта на транзита на петрол, по условията за транзитно транспортиране на петрол през Украйна. Проблемът няма нищо общо с доставките на газ, добави комисията.