Словения може да има сериозна роля в проекта „Турски поток“. Редица страни проявиха интерес към проекта; и Унгария, и Сърбия и други. Затова и препоръчвам на словенското правителство да разгледа внимателно този проект“, каза Медведев в интервю по словенското национално радио, цитирано от РИА Новости и "Фокус".

Руският премиер ще посети Словения в края на седмицата.

Миналия декември Русия се отказа от реализирането на газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине през българска, сръбска и унгарска територия, заради „неконструктивната позиция на ЕС“ и реши да изгражда газопровод през Турция.

Русия очаква да подпише междуправителствено споразумение за строежа на газопровода "Турски поток" след съставянето на правителство в Турция, заяви в интервюто Медведев, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Междуправителственото споразумение наистина все още не е подписано. Причината за това до голяма степен се състои в това, че там /в Турция/ няма правителство", поясни руският премиер.

"Нашите партньори, нашите колеги в Турция трябва да съставят това правителство. Това не е много лесна работа, както показва опитът. Ние водим преговори с тях. Надявам се, че когато всички политически проблеми при тях бъдат решени (...), ще можем окончателно да се договорим по всички въпроси", добави Медведев.