Висш военен командир от НАТО съобщи днес, че Русия укрепва базите си на анексирания от нея Кримски полуостров, но не е ясно дали разполага там ядрено оръжие, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Американският генерал Филип Брийдлав каза, че руски сили "с ядрен потенциал" са прехвърлени в Крим, на алиансът не знае дали предислоцирането включва и ядрени оръжия.

По думите на генерала - командир на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и на Обединените сили на НАТО в Европа - около осем руски бойни батальона са били забелязани край границата между Русия и Украйна.

Брийдлав изрази загрижеността на алианса по повод автоколоната, докарала от Русия артилерия и военни материали за сепаратистите в Източна Украйна. Той подчерта, че международните граници трябва да се спазват.

В събота наблюдатели на ОССЕ докладваха, че колона от 32 танка и камиона без регистрационни табели се движи към двата анклава на проруските сепартисти в Източна Украйна.

На следващия ден правителството в Киев обвини Русия, че изпраща подкрепления за бунтовниците.

Москва винаги е отхвърляла обвиненията, че нейни войници оперират в Украйна, въпреки че вече мнозина руснаци са загинали там, посочва Ройтерс.

Нито наблюдателите от ОССЕ, нито Брийдлав от НАТО не са назовавали досега поименно Русия като извършитал на пряка военна намеса.

В изявлението си, дадено днес в базата на НАТО в Неапол, генералът каза само, че "материали, оборудване, бронирана техника, доставки продължават да пристигат в Източна Украйна" и че това е било наблюдавано и през последните няколко дни.