Това заяви в интервю за сп. "Форбс" Андрей Белоусов, помощник на руския президент, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Франция и Белгия замразиха руски банкови сметки, съобщиха тези дни осведомителните агенции. Това стана по искане на бивши акционери на петролната компания ЮКОС, след като постоянният арбитражен съд в Хага осъди миналата година Москва да им плати обезщетение от 50 милиарда долара (37 млрд. евро). Съдът призна руската държава за виновна, че е унищожила по политически причини компанията, която бе собственост на олигарха и противник на Кремъл Михаил Ходорковски.

"Не изключвам, че ако тази кампания стигне твърде далеч (до запориране на руски активи, бел. на ТАСС) и съществено засегне интересите на Русия, ние - без да напускаме правовото поле, ще приложим адекватен отговор, който ще предизвика допълнително изтласкване на чуждестранни компании от руския пазар", каза Белоусов.

Помощникът на Владимир Путин изтъкна, че това ще е нежелателна мярка. "Това ще е крайно нежелателно за нас, смятаме го за абсолютно контрапродуктивно, но с цел да защитим интересите на Русия си запазваме тази възможност. Засега не извършваме никакви предварителни действия от този род", подчерта Белоусов.

Френски компании са отправили до руски държавни структури - техни контрагенти в Русия, молба да изчакат с плащания към тях, "защото се страхуват транзакциите им да не бъдат запорирани", отбеляза помощникът на руски лидер. Засега обаче кампанията за поставяне под възбрана на руски активи в ЕС не е добила масов характер, уточни той.

"За момента по-скоро се демонстрират някакви действия. Съдебни пристави обикалят и правят опис на руско имущество - нещо силно нервиращо, най-вече за нашите френски колеги", каза Белоусов.